Si t'agrada la xocolata, potser t'has preguntat alguna vegada quina és la diferència entre les grans marques i els petits artesans. Doncs no és només una qüestió de preu. La producció artesanal permet moltes més possibilitats a l'hora de seleccionar els ingredients, donant lloc a un producte que, en realitat, no té res a veure amb el que comprem al supermercat. A continuació, detallem cinc raons per afavorir productes de xocolata artesans.
1. Els bombons artesanals tenen un sabor incomparable
Els bombons de xocolata del supermercat solen durar mesos i mesos, mentre que un bombó artesanal generalment dura 2 mesos com a màxim. Els ingredients tradicionals que s'usen per fabricar el farciment d'un bombó –la ganache és la més típica – inclouen nata, mantega, i de vegades purés de fruites o altres ingredients frescos. És impossible fabricar bombons amb una vida útil de mig any si volem fer servir aquests ingredients frescos, de manera que les grans marques solen substituir-los amb olis, llet en pols, i altres ingredients que no tenen el mateix sabor. Fixa't bé la propera vegada que proves una trufa comercial comparada amb una trufa artesana, i notaràs la diferència.
2. La textura dels bombons comercials no està a l'alçada
De la mateixa manera que afecten el sabor, els ingredients frescos també es fan notar molt pel que fa a la textura del bombó. La mantega, en particular, aporta una textura cremosa que és molt difícil simular, sent la majoria dels bombons comercials més oliosos a causa de l'ús d'olis de palmell i altres de semblants. Atès que la idea d´un bombó de xocolata és contrastar la closca dura amb l´interior cremós, seria una pena si l´interior no tingués la textura que busquem!
3. Els bombons artesanals poden ser millors per a la salut
No direm que els bombons de xocolata són un superaliment, perquè és cert que gairebé tots porten sucre i greixos. Però els xocolaters artesans solen posar molt més cura a l'hora de seleccionar els ingredients, utilitzant fruites i fruits secs de més alta qualitat i evitant l'ús de greixos com l'oli de palmell. La vida relativament curta de bombó artesanal també permet reduir la quantitat de sucre i altres agents conservadors.
4. La xocolata de les marques comercials sol ser menys ètica
Tots hem sentit a parlar de les plantacions de xocolata que contractan nens, paguen una misèria als seus treballadors, i mantenen unes condicions de treball nefastes i perilloses. Les marques grans tenen una cadena de consum molt poc transparent, i com a conseqüència, la gran majoria de la xocolata que es ven al món es produeix sota condicions de greu falta d'ètica.
Afortunadament, hi ha una solució que no suposa deixar de menjar la xocolata. Podem optar per xocolata bean-to-bar, produïda per fabricants més petits que treballen en estreta relació amb els productors als països d'origen, per assegurar-se que mantinguin condicions més dignes per als treballadors i el medi ambient. Nosaltres fem servir cobertura de xocolata de Michel Cluizel, una de les primeres companyies a regir-se per aquesta ètica d'acompanyar la fava de cacau desde el origen. Avui dia, continuen sent molt involucrats a les comunitats d'on treuen el cacau.
5. Originalitat
Les grans marques saben el que agrada a la gent, i sempre trobaràs sabors populars com ametlla, avellana, taronja o gerds. Però, i si vols anar més enllà i descobrir com es complementen la llima, la caiena i la xocolata blanca? Potser tens curiositat per saber si es pot crear un bombó amb gust d'orxata? En aquests casos, tindràs més sort amb una xocolateria artesana. Com tot el que és artesà, els petits fabricants de la xocolata busquen incorporar sabors locals, donant curs a la seva creativitat per trobar combinacions que ens sorprenen i ens ensenyen a gaudir de la xocolata d'una altra manera.
Com saber si una xocolata és artesana?
No estàs segur com saber si una xocolata és artesana? Pots començar per llegir la llista d'ingredients. Busca productes de xocolata que contenen nata i mantega (o alternatius vegans), i evita productes que contenen greix de palmell, greixos hidrogenats, llet en pols, o altres substituts pels ingredients frescos. Si encara tens dubtes, t'ho posem fàcil! A Danielle Pacheco Chocolatier tots els nostres productes són artesans, incloent-hi els deliciosos bombons de xocolata i les ametlles garrapinyades amb xocolata blanca.