Per què pujan els preus de la xocolata?

El preu del cacao ha pujat moltíssim en 2024 - concretament, estem parlant d'un increment de 130% – i amb previsió que segueixin pujant el 2025. En aquest article mirarem alguns dels factors que influeixen en el preu de la xocolata.

Què influeix en el preu de la xocolata?

El preu de la xocolata s'estableix segons una combinació de factors. El clima i la demanda afecten les quantitats existents de cacau i com a conseqüent, tenen una influència directa sobre el preu de la xocolata. El preu d'una rajola de xocolata també pot variar segons els sous dels agricultors, els possibles intermediaris que el venen a companyies que l'importen als països destinataris i els que converteixen el cacau en xocolata.

El clima i la mala salut de les plantes

El cacau creix exclusivament a les zones tròpiques, entre 20 graus per sobre i 20 graus per sota de l'equador. Aquestes regions proporcionen la calor i l'abundant aigua necessàries per a la cultivació del cacau, però aquest clima tan delicat es veu afectats pel canvi climàtic.

El 2023 es va sumar el fenomen meteorològic anomenat El Niño, que va portar un clima més sec del normal a Ghana i a la Costa Marfil. La falta de pluja seguit de massa pluja en el moment inoportú van afectar la collita del 2023 en aquests dos països que, entre ells, produeixen un 70% del cacau utilitzat mundialment.

A part del clima, la collita del cacao també s'ha vist afectada per altres factors com ara malalties dels arbres , una edat avançada dels arbres de cacau, i el fet de que els productors no tenen prous diners per a invertir a cuidar la terra, lo qual afecta al seu rendiment.

La demanda

Més gent que mai està gaudint de la xocolata, sobre tot al mercat asiàtic , qui historicament no consumia tant. Si bé ens alegra de saber-ho, la realitat és que falta xocolata per poder satisfer la demanda creixent.

Les preferències dels consumidors en els darrers anys també tendeixen més a la xocolata negra, afalagada pels seus potencials beneficis per a la salut. La xocolata negra conté més cacau que la xocolata blanca o la xocolata amb llet, amb la qual cosa és més vulnerable als preus del cacau.

A causa d'aquesta alta demanda, les existències de faves de cacau emmagatzemats a grans magatzems de Nova York o Londres han caigut un 80%, els nivells més baixos en gairebé 20 anys. Sense cacau emmagatzemat per esmorteir els canvis de preu, el preu és més volàtil.

També influeix la borsa, ja que els especuladors també juguen amb el preu del cacau.

Els intermediaris

Els productors que cultiven el cacau solen cobrar una misèria. Aquests sous baixos fomenten la pobresa, la desforestació i el labor infantil. S'estima que uns 1,56 milions de nens estàn treballant en plantacions de cacao a Costa d'Ivori i Ghana.

Els agricultors venen les faves de cacau a intermediaris, que les tornen a vendre a companyies grans com ara Nestlé o Barry Callebaut. Els intermediaris i les companyies finals son els que cobren la part més gran dels guanys. Quan pagues 3 euros per una rajola de xocolata al supermercat, pots assegurar-te de que els els agricultors només han guanyat uns centims..

Comprant de companyies que treballen directament amb els agricultors en comptes de comprar als intermediaris, ens podem estalviar aquest marge aplicat entre el productor i el intermediari. Al mateix temps, ens assegurem de que una major part del que paguem acaba a les mans dels productors.

On comprem la xocolata que fem servir a Danielle Pacheco Chocolatier?

A Danielle Pacheco Chocolatier, comprem tota la nostra xocolata de companyies amb les seves propries plantacions de cacao, la majoria a Amèrica Central. Treballem sobre tot amb referències de Xoco Gourmet, amb algunes referències també de Cluizel Paris i Original Beans.

Aquesta xocolata val més car que una xocolata comprada a Callebaut o empreses semblants, però assegura un sou just i condicions de treball dignes pels agricultors. A més a més, ens permet treballar amb un producte fin d'aroma que ha estat mimat des de la cultivació fins a la collita.

En 2025 ens veurem obligats, com totxs, a pujar els preus. Aixo però, ja que la nostra xocolata ve de plantacions gestionades de manera ètica i sostenible, i no de la Costa Ivori o de Ghana, la pujada serà entorn a un 10% solament, refletant la pujada que ens fqn els nostres proveidors per tal de poder seguir garantint una remuneració justa als agricultors.

Carrito de compra