Unes setmanes abans de l'1 de novembre, les vitrines de les pastisseries de Catalunya es comencen a omplir de panellets de tots els colors, sabors i formes. Es calcula que es venen uns 250.000 kg de panellets cada any per a Tots Sants. Però, t'has arribat a preguntar d'on ve aquesta tradició?
Què són els panellets?
Els panellets són uns dolços que es mengen tradicionalment a Catalunya per a la festa de Tots Sants.
La recepta típica es fa amb massapà amb farina d'ametlla, sucre i ou. Aquesta massa es pot combinar amb pinyons per fer els panellets rodons més típics, o amb altres ingredients com ara ametlles, castanyes, cafè o coco.
Què es celebra a Tots Sants?
La festa de Tots Sants honora els avantpassats difunts. Si bé es considera una tradició cristiana, Tots Sants té els seus orígens en una festa cèltica anomenada Samhain.
Per als celtes, el dia 1 de novembre representava el principi de l'època en la qual els dies es fan més curts, el fred comença a estrènyer i les plantes i els animals moren o entren en estat hivernal. Es considerava l'ocasió perfecta per recordar la gent que ja ha passat a una altra vida.
Avui dia, per a l'1 de novembre se celebra la castanyadaon les famílies es reuneixen per menjar castanyes, moniatos i panellets, beure moscatell i rebre visites de part de les ànimes dels morts. L'endemà, es rendeixen al cementiri per fer ofrenes de flors i honorar els avantpassats.
D'on va sorgir la tradició de menjar panellets durant la castanyada?
Tot i que els orígens dels panellets no queden del tot clars, es considera que es van originar com a ofrenes per als morts, que es portaven a les tombes dels familiars difunts. Comparat als altres productes de pastisseria els panellets són un aliment de relativament llarga durada, fet que al·ludeix al concepte de l'eternitat. Per aquesta mateixa raó també es mengen castanyes i moniatos, que a més de ser de llarga vida útil també són productes de temporada.
A Barcelona alguns arxius suggereixen que els panellets ja es menjaven a la ciutat comtal tan aviat com el segle xiii. Des del segle XVIII es venien a cafès de Ciutat Vella i a fires. Es rifaven juntament amb les castanyes i el vi, i no va ser fins després que es van començar a vendre a pastisseries.
Com saber si estàs comprant panellets artesans de qualitat?
Per tal de considerar-se un autèntic panellet tradicional, un panellet ha de seguir unes normes que estan marcades per la Federació Catalana de PastisseríaLa base d'un panellet consisteix en massapà, fet amb ametlla i sucre i lligat amb ou o almívar. Als panellets amb la denominació d'especialitat tradicional garantida, queda prohibit afegir conservants, colorants, poma, patates o moniatos a aquesta massa.
Per donar-los sabors diferents als panellets, s'hi afegeixen ingredients com pinyons, ametlles trossejades, codonyat, castanya, xocolata, cafè o coco. En tractar-se de pocs ingredients, la qualitat d'aquests és molt important.
Els panellets tradicionals de pinyons són de lluny els més populars. Els millors panellets de pinyons estan fets amb ametlles marcona i pinyons del país. Tot i que els pinyons xinesos són molt més econòmics, els pinyons del país tenen un sabor més intens i per això estan més cotitzats. És fàcil reconèixer els pinyons del país perquè solen ser més llargs, mentre que la varietat xinesa és més curta i arrodonida.
En Danielle Pacheco Chocolatier siempre usamos ingredientes de la mejor calidad. Los panellets están hechos con almendras marcona y piñones del país, y los elaboramos de forma continua para asegurar que estén frescos para tus celebraciones. Descubre los sabores de panellets que ofrecemos >